باتری یو پی اس، بخش کلیدی و اساسی عملکرد این دستگاهها را تشکیل میدهد. در صورتی که این باتریها دچار استهلاک شوند، کارایی خود را به میزان قابل توجهی از دست میدهند. بنابراین، در صورت کاهش کارایی باتری، تعویض آن امری ضروری است. از آنجا که باتری قطعهای مصرفی به شمار میرود، به مرور زمان فرسوده میشود. به همین دلیل، کاربرانی که از دستگاه یو پی اس استفاده میکنند، باید نحوه تعویض باتری را بدانند تا بتوانند در مواقع لزوم آن را جایگزین کنند.
چه موقع باید باتری یو پی اس تعویض شود؟
پیش از آنکه مراحل نصب و جایگزینی باتری یو پی اس را بررسی کنیم، باید بدانیم چه علائمی نشاندهنده لزوم تعویض باتری هستند. در ادامه به این نشانهها اشاره شده است:
- چراغ هشدار باتری: بسیاری از دستگاههای یو پی اس دارای چراغ هشدار هستند که در صورت وجود ایراد در باتری، روشن میشود و نشان میدهد که زمان تعویض فرا رسیده است.
- کاهش زمان پشتیبانگیری: اگر مدت زمان تامین انرژی توسط یو پی اس به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کند، این امر نشان میدهد که باتری توان ذخیره انرژی خود را از دست داده است.
- افت ولتاژ خروجی: کاهش ولتاژ خروجی در زمان قطع برق میتواند نشانهای از نقص در عملکرد باتری باشد.
- بوی سوختگی یا نشتی اسید: این مشکل نه تنها ممکن است به اجزای داخلی یو پی اس آسیب بزند، بلکه خطرات ایمنی مانند برقگرفتگی را نیز به دنبال دارد. مشاهده نشتی اسید اطراف باتری باید بلافاصله بررسی و برطرف شود.
- تغییر شکل ظاهری باتری: تغییر رنگ، باد کردن یا ایجاد برآمدگی روی بدنه باتری از نشانههای شایع خرابی است که به دلیل واکنشهای شیمیایی داخلی رخ میدهد. این وضعیت خطرناک بوده و ممکن است منجر به نشت اسید یا حتی انفجار شود.
- طولانی شدن زمان شارژ: اگر زمان شارژ شدن باتری نسبت به حالت عادی افزایش یابد، احتمالا باتری دچار مشکل شده است.
- افزایش دمای غیرعادی: داغ شدن مکرر باتری نشانه دیگری از وجود نقص در آن است.
همچنین می توانید از دیگر مقاله ما در زمینه آموزش کامل نصب یو پی اس (UPS) دیدن فرمایید.
عمر مفید باتری یو پی اس
عمر متوسط باتریهای یو پی اس معمولا بین ۳ تا ۵ سال است. با گذشت این دوره، کارایی باتری کاهش مییابد و احتمال خرابی آن بیشتر میشود. حتی اگر علائم خرابی مشاهده نشود، توصیه میشود باتری را پس از چند سال برای اطمینان از عملکرد بهینه دستگاه تعویض کنید.